9 травня під Івано-Франківськом перепоховають останки 600 українців, закатованих енкаведистами

Дата: 03.05.2013
Автор:

У той страшний час було дві імперії зла: гітлерівський Рейх і сталінський СРСР

У с. Пшеничники (Тисменицький р-н, Івано-Франківська обл.) 9 травня перепоховають ексгумовані останки понад 600 осіб, убитих співробітниками Народного комісаріату внутрішніх справ (НКВД) у 1939-1941 рр.

Про це повідомляє “Дзеркало тижня” з посиланням на “Інтерфакс”.

“9 травня відбудеться, за ініціативою нашої обласної організації Всеукраїнського товариства “Меморіал”, вшанування та перепоховання у селі Пшеничники Тисменицького району останків жертв НКВСтських масових репресій”, – повідомив на сесії Івано-Франківської облради її голова Василь Скрипничук.

Він уточнив, що захід розпочнеться о 12:00.

Директор обласного комунального підприємства “Пам’ять”, голова фракції ВО “Свобода” Василь Попович на сесії повідомив, що експертизу людських останків в Пшеничниках проводив незалежний судмедексперт.

“Є свідчення у тодішніх українських газетах за 40-ві роки. Коли прийшли німці, вони відкрили камери і камери були повністю завалені людським одягом. І знайшли там електричний стілець, який використовували. Тобто це ті люди, які жили в центральній частині міста, їх виселили і знищили через те, що тодішнім радянським, які зайшли у 1939 році, ніде було жити. І там, можливо, не тільки були українці. Але це люди, які знищені в той час”, – розповів В.Попович.

Кати з більшовицького НКВД бродили по коліно в українській крові…

Активісти Івано-Франківської облорганізації всеукраїнського товариства “Меморіал” імені Василя Стуса почали розкопки у Пшеничниках у 2010 році. На ексгумованих останки людських тіл немає вогнепальних поранень, і вони всі без одягу.

За даними “Меморіалу”, це мешканці тодішнього Станіслава (нині – Івано-Франківськ), яких підрозділи НКВС знищили у 1939-1941 рр. Тіла захоронені досить недбало. Найменша глибина 20 см, найбільша – 70 см.

У кістках знаходять гаки, цвяхи і тому подібні речі. Пошуковці знаходять навіть окремі черепи, з чого роблять висновок, що людям відрубували голови.

Питання істориків викликає велика як для поховань НКВД площа могили і відсутність куль у людських останках. Опоненти-радянофіли припускають, що Пшеничники можуть бути древнім курганом ще залізної доби.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру