Вперше на сході України пройшов марш на честь дивізії “Галичина”

Дата: 28.04.2013
Автор:

На східних теренах України відбувся перший в історії марш на честь першої української дивізії Української національної армії “Галичина”.

Про це в ефірі радіо “Свобода”повідомив один із організаторів акції Рінат Ковбасюк.

Активіст уточнив, що хода мала місце у неділю у Кривому Розі й називалась “маршем лицарської слави”, присвяченому 70-річчю заснування дивізії. У ній взяло участь понад сто мешканців міста. Це були переважно представники Конгресу українських націоналістів, Української народної партії, Народного руху України та різних громадських організацій.

Учасники маршу тримали у руках жовто-сині та червоно-чорні стяги. Під час акції вони скандували: “Слава Україні! Героям Слава” та “Слава дивізії “Галичина”! Навіки слава!”.

“Захід проходив центральними вулицями міста – проспектами Гагаріна та Металургів. Він завершився біля пам’ятника Богданові Хмельницькому урочистим мітингом”, – розповів Ковбасюк.

За його словами, активісти пройшли містом понад 5 кілометрів.

“Хоча під час ходи були дрібні провокації з боку окремих перехожих, марш відбувався цілком мирно й спокійно”, – зауважив громадський діяч.

Він наголосив, що дивізія “Галичина” в першу чергу воювала за волю України.

“Тому наше завдання було розвіяти міф про те, що “Галичина” – це якесь нацистське, гітлерівське формування. На жаль, чимало людей в східній Україні живуть в полоні цього міфу”, – зазначив Ковбасюк.

Активіст нагадав, що 1987 року в Канаді урядова комісія з розслідування воєнних злочинів на чолі з Жюлем Дешеном визнала, що не існує доказів скоєння злочинів учасниками дивізії “Галичина”. Не засудив її бійців, попри вимоги Радянського Союзу, і Нюрнберзький трибунал.

“Започаткувавши таку акцію, ми сподіваємось, що інші міста на сході України підтримають нашу ідею з вшанування вояків дивізії “Галичина”, як це було з вшануванням пам’яті Романа Шухевича”, – підсумував Ковбасюк.

 Gazeta.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру