7 березня 1932 року народився “батько” культових мультфільмів “Як козаки…”

Дата: 07.03.2013
Автор:

7 березня 1932 року у Запоріжжя народився Володимир Дахно — український художник-мультиплікатор, режисер, сценарист, лауреат Шевченківської премії (1988), Народний артист України (1996). Відомий як автор всенародно улюблених мультфільмів, зокрема серіалу «Як козаки …»

Після закінчення школи вступив до медичного, але майже відразу перевівся в Київський інженерно-будівельний інститут.
Після закінчення в 1955 році працює архітектором в Києві. Незвичайний архітектурний проект дисертації Дахно привертає увагу відомих мультиплікаторів Марка Драйцуна і Давида Черкаського і вони пропонують йому роботу в новому творчому об’єднанні мультиплікаційних фільмів на студії «Київнаукфільм» (нині «Укранімафільм»).

Володимир Дахно

У 1960 Володимир Дахно дебютує в якості мультиплікатора з фільмом «Пригоди Перця», який став першим анімаційним фільмом творчого об’єднання. В повній мірі талант Володимира Дахно розкривається в 1967 році з виходом першої серії мультфільму “Як козаки…”, при створенні якого він виступає у ролі режисера і сценариста. Мультсеріал відразу отримує величезну популярність, а харизматичні герої стають народними улюбленцями. Герої мультфільмів «Як козаки …» є найбільш пізнаваними персонажами в українській мультиплікації. Всього Володимиром Дахном було створено дев’ять короткометражних мультфільмів про запорізьких козаків. У 1991, за участю героїв, випускається перший повнометражний український анімаційний фільм «Енеїда», створений Володимиром Дахном за мотивами однойменної поеми Івана Котляревського.
Останні півтора десятиліття життя майстра були затьмарені згасанням української анімації: економічна криза стала на шляху творчості. Незважаючи на фінансові проблеми, Володимир Дахно до кінця днів продовжує творити, передає свої знання молодим мультиплікаторам і мріє, що його ідеї втіляться в життя. Студія «Укранімафільм», в стінах якої Володимир Дахно створив своїх знаменитих героїв, відроджує творчість метра анімації і готує до випуску продовження мультсеріалу «Як козаки …». Планується, що улюблені герої Око, Тур і Грай постануть перед глядачами навесні 2014 року. Нові серії мультфільмів збережуть добрий і веселий стиль Дахна, відповідатимуть найвищим стандартам якості сучасної анімації. До складу другого сезону серіалу увійде мультфільм за сценарієм самого Дахна.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру