Вийшла друком книга про Івана Сірка, яка ще 2011 року перемогла на конкурсі рукописів “Українська сила”

Дата: 02.03.2013
Автор:

Книга про Івана Сірка розкішно ілюстрована художником Максимом Паленком

Лише наприкінці лютого 2013 року у “Видавництві Старого Лева” нарешті вийшла друком книга Марії Морозенко про кошового отамана Сірка, яка два роки тому перемогла на конкурсі рукописів “Українська сила”.

Ще у квітні 2011 року нагороду – золоту підкову переможниці конкурсу – пані Морозенко отримала з рук найсильнішої людини світу, Василя Вірастюка — за рукопис книги про славетного козацького кошового і характерника Івана Сірка. Тоді Вірастюк заявив: “Коли мені запропонували долучитись до цього конкурсу, я навіть не задумувався. Адже я сам батько двох синів і мені не байдуже, що “вливати у вуха” моїм дітям. Я хочу, щоб це було українське – про Україну і українців”.
Нині книга вийшла друком і вже зібрала безліч позитивних відгуків літературних критиків і читачів. Коментуючи появу книги, сама письменниця зазначила: “Є три найстрашніші зради — вірі, роду та батьківщині… Моя розповідь про Івана Сірка — навернення до голосу власного сумління. Ретельно обмірковуючи штрихи життєпису славетного кошового, я намагалася відтворити оту глибинну основу, на якій гартувався найвизначніший поборник великого духу характерництва та силодій козацької вольниці… Коли іноземці, вихваляючись на весь світ своїми героями, вишукують в їхніх малих подвигах величність, натомість ми безоглядно у великих справах наших визначних співвітчизників шукаємо погрішність. Аналізуючи гріхи минувшини, ми мали б думати і про надбання слави для майбутнього. Задля цього варто вивчати та поглиблювати у собі, опріч іншого, і віковий досвід характерників…”.

Марія Морозенко із врученою їй Василем Вірастюком золотою підковою — нагородою переможниці конкурсу “Українська сила”

Довідка: Марія Морозенко народилася 15 березня 1969 року в селі Малин Млинівського району Рівненської області у багатодітній родині – дев’ятою дитиною із дванадцяти в сім’ї… Коли Марії виповнилося дев’ять років, трагічно загинув її батько. Дванадцять дітей самотужки піднімала на ноги мама.

2005 року 36-річна Марія Морозенко закінчила філологічний факультет Черкаського Національного університету імені Богдана Хмельницького. На той час вона була вже знаною поетесою, авторкою ряду казок та історичних поем, найвідоміша з яких – “Княгиня Ольга”. Нині Морозенко — член Національної спілки письменників України, літредактор, керівник та ведуча культурологічної студії “Духовність української родини” при Національному музеї літератури.

Світлана КРАВЕЦЬ

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру