Сьогодні Максимові Чайці було б 25…

Дата: 01.03.2013
Автор:

Максим Олександрович Чайка (* 1 березня 1988 року, Одеса — † 17 квітня 2009 року, Одеса) — український студент, активіст молодіжної організації «СіЧ», вбивство котрого у квітні 2009 року в Одесі отримало значний розголос у вітчизняній та закордонній пресі.

Максим Чайка був студентом четвертого курсу відділення журналістики Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова, належав до громадської організації «СіЧ» (Слава і честь). Одночасно навчався у військовоу ліцеї і незадовго до смерті мав отримати звання офіцера. Раніше був футбольним фанатом. 17 квітня 2009 р. під час сутички з представниками руху «Антифа» отримав два ножових поранення і через декілька годин помер у лікарні від втрати крові. Постать Максима Чайки була відомою багатьом в Одесі, смерть молодого активіста сколихнула місто — 19 квітня був організований багатолюдний марш пам’яті за участю друзів, соратників та однокурсників студента.

На момент загибелі Чайці було усього 21 рік

З моменту смерті висувалися політичні мотиви вбивства — низка видань звинувачувала одеську проросійску партію «Родіна» в організації вбивства, однак самі активісти партії заперечували ці звинувачення. У своїй заяві організація «Антифа» назвала вбивство активіста самообороною і заперечилa політичний мотив вбивства. Резонансне вбивство Чайки привернуло увагу і Президента України Віктора Ющенка, котрий доручив СБУ та МВС розслідувати зв’язки вбивць студента із іноземними антиукраїнськими організаціями. Був встановлений вбивця Чайки. У той же час батько студента звернувся із проханням до соратників Максима не мститися за загибель сина і поклав надії у розслідуванні вбивства на слідство, яке досі триває.

www.wikipedia.org

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру