У Кіровограді хочуть замінити радянські назви вулиць на українські

Дата: 27.02.2013
Автор:

Кіровоградська міська топонімічна комісія провела своє чергове засідання. За її рішенням, що носить рекомендаційний характер, одразу три центральні вулиці обласного центру можуть змінити свої назви.

Вулицю Дзержинського пропонують назвати «Академіка Тамма», вулицю Калініна – «Шульгиних», вулицю Орджонікідзе в проміжку від вул. Медвєдєва до Колгоспної – “Ельворті”, а від Тимірязєва до Медвєдєва – на “Кавалерійську” .

Рівно 10 років громада Кіровограда відстоювала перейменування вулиці «Калініна» на «Шульгина». У 2003 році ініційований членами Кіровоградської станиці «Пласту – НСОУ» фестиваль «Монотипія духу – легенда про студентське військо» присвячений бою під Крутами, окрім музичної складової, мав на меті привернути увагу громадськості до вшанування героїв, що мають відношення до Кіровограду. Саме тоді вперше був озвучений намір перейменувати вулицю Калініна на честь Володимира Шульгина.

З того часу було кілька спроб перейменувати вулицю самовільно. Невідомі писали «нову назву» фарбою на стінах, ліпили скотчем до табличок з назвою вулиці. Деякі жителі міста на стільки до того звикли, що помилково вписували вулицю Шульгина в офіційні документи, через що мали клопіт.

Минулого року секретар Кіровоградської міської ради Ігор Волков  під час офіційного вшанування героїв Крут оголосив про те, що топонімічна комісія розгляне питання про перейменування вулиці Калініна на Шульгина.

Наразі справа за сесією Кіровоградської міськради, яка має винести остаточне рішення.

При позитивному рішенні вулиці можуть перейменувати вже в травні.

Довідка:

Яків Шульгин (19 лютого 1851 — (14 січня) 1911) — історик, педагог, громадсько-культурний діяч родом з Києва, співтворець культурного відродження України кінця 19 — початку 20 століть.

В 1874 році закінчив історико-філологічний факультет Київського університету, учень В. Антоновича й М. Драгоманова і співр. вид. останнього («Громада»), на яке пожертвував свій спадок. У Києві Ш. був співробітником «Старої Громади», викладачем київ. й одеських гімназій. За нац.-культ. діяльність 1879 був заарештований і засланий на 4 pp. на Сибір. Згодом працював у банку в Єлисаветграді.

З 1899 повернувся до Києва, де знову викладав історію у гімназіях, співробітничав у «КСт.», брав участь у видавництві «Вік». Ш. був Д. чл. НТШ у Львові, чл. Історичного Товариства Нестора Літописця та членом-засновником і перші роки секретарем Українського Наукового Товариства у Києві.

Микола Шульгин (1896 — 1935), правник, син Якова Шульгина, радник місії УНР у Парижі (керівник Відділу опіки над еміґраціею); керівник Українського відділу в редакції місячника «Promethee».

Володимир Шульгин (1894 — 29 січня 1918) — студентський діяч, син Якова Шульгина, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві, заснованої 1913 року. Член Виконавчого Губернського Комітету Ради представників Київщини в 1917 році. З 3 жовтня 1917 року був призначений на посаду діловода Адміністративно-Політичного відділу Генерального Секретарства внутрішніх справ.

Загинув у бою під Крутами.

 Ігор Тамм – відомий фізик-теоретик, доктор фізико-математичних наук, лауренат Нобелівської премії у галузі фізики. Народився 8 липня (за старим стилем 26 червня) 1895 року у Владивостоці. Походив з німецької родини, що переїхала до Росії в середині 19 століття. У 1898 році родина переїхала в місто Єлисаветград (нині Кіровоград). У 1913 році закінчив Єлисаветградську чоловічу гімназію.

Роберт і Томас Ельворті - (АТ «Ельворті Роберт і Томас») — акціонерне товариство (АТ), одне з найбільших у 1908—17 рр. у галузі виробництва агрономічної техніки в усій Наддніпрянській Україні, розташоване у місті Єлисаветграді, і відоме зараз як ВАТ «Червона зірка».

Валерій Лебідь, http://gre4ka.info

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру