На Волині знайшли унікальну агітку УПА

Дата: 27.02.2013
Автор:

Власником унікальної знахідки – обгорілої декларації Проводу ОУН “Після закінчення Другої світової війни в Європі” і агітаційної листівки Української повстанської армії став волинянин Микола Матусевич, колекціонер з Володимира-Волинського. Про це повідомляє IA ZIK.

Колекціонер розповідає: “Декларація ОУН, написана в 1945 році і перевидана в 1949-му, – досить рідкісна річ, кілька оригіналів якої можна знайти лише в архівах НКВС-КДБ-СБУ, ще кілька – у приватних колекціях”. Адже коли радянські каральні загони знаходили схованки УПА, то, як правило, спочатку закидали їх гранатами, або, щоб не потрапити до рук ворога, гранатами підривалися самі повстанці. В обох випадках підпільна документація та література гинули разом з людьми.

Агітка УПА, швидше, виготовлена ​​в 1947-1949 роках. Це – своєрідний знущальний комікс, який розповідає про реалії тих радянських днів, протиставляє життя партійної верхівки і селян, робітників, інтелігенції. Вгорі листівки великими літерами надрукований заклик: “Пролетарі всіх країн, придивіться!”

Повстанські раритети потрапили до Микола Матусевича випадково. Місцеві жителі, які запропонували придбати ці унікальні речі, стверджували, що знайшли їх на горищі старого сімейного будинку, захованими серед газет часів СРСР.

“Я не дуже цікавився таємницею походження агіток, тому що для мене більше значила їх достовірність, історична цінність”, – зізнається волинський колекціонер.

А докладно простудіювавши документальну знахідку, вкотре дивується: “Хіба можна вважати бандитами або німецькими прислужниками членів ОУН і воїнів УПА, людей з дійсно високими ідеалами, які прагнули звільнити від ярма комунізму не тільки себе, але і всі поневолені народи Європи? Таких досконалих і далекоглядних програмних документів, як в ОУН, на жаль, сьогодні не має жодна політична сила в Україні “.

www.zik.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру