Одеса вшанує Івана Луценка, якого вся Європа знала як видатного лікаря, а Україна – як воєначальника і державотворця

Дата: 18.02.2013
Автор:

В Одесі готуються до святкування 150-річчя з дня народження видатного політичного діяча УНР, лікаря і мецената Івана Луценка.
Про це йшлося на нещодавньому «круглому столі» в Українському домі.
Іван Луценко народився 7 березня 1863 р. він – доктор медичних наук, один із засновників гомеопатії в Європі, розвивав в Одесі рух есперантистів і вегетаріанців, писав історичні праці, жертвував гроші на видання українських газет і книг.
Також керував одеською «Просвітою», а після її заборони заснував в Одесі Український клуб.
Масштаб його діяльності був загальноукраїнським.У жовтні 1917 р. на З’їзді Вільного Козацтва обраний генеральним хорунжим (отаманом усього Вільного козацтва було обрано Павла Скоропадського, генеральним писарем — В. Кочубея, наказним отаманом — Івана Полтавця-Остряницю, генеральним обозним — Тонковида, генеральним суддею — М. Левицького, генеральними хорунжими — І. Луценка, С. Гризла і Шаповала, генеральними осавулами — Шомовського, Шендрика і Кіщанського; організаційним осередком козацтва було визначено Білу Церкву).
Під час антигетьманського повстання І. М. Луценко — голова цивільного управління Таврійської області, за Директорії — командир військового загону. Саме з його наказу в Одесі вперше піднято жовто-блакитний стяг, як символ української державності.І. М. Луценко входить до складу Центральної Ради. На першому Всеукраїнському військовому з’їзді він обирається членом Українського Генерального Військового Комітету, що перебрав провід над усім українським військовим рухом. Командуючи дивізією Армії УНР, Луценко героїчно загинув у бою з більшовиками на Волині.
Одним з найважливіших заходів святкування 150-річчя з дня народження Луценка у березні нинішнього року стане видання монографії про нього одеських істориків – Олександра Музичка і Тараса Вінцковського.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру