З архіву вкрали “Біловезьку угоду”, яка фіксувала розпад СРСР

Дата: 08.02.2013
Автор:

З архівів зник історичний документ, що зафіксував факт розпаду СРСР. Ідеться про угоду, яку уклали у грудні 1991 року в Біловезькій Пущі керівники України, Росії та Білорусі. Ця угода поклала кінець спробам президента СРСР Горбачова продовжити існування Радянського Союзу. Про це повідомляє “Голос Америки” з посиланням на колишнього керівника Білорусі Станіслава Шушкевича.

Зникнення Біловезької угоди екс-лідер Білорусі виявив у ході роботи над мемуарами. На думку Шушкевича, можливо, що документ був вкрадений кимось із колишніх співробітників держапарату з метою продажу.
“Важко повірити у зникнення документу такого рівня, але, тим не менш, це факт”, – зазначив Шушкевич.
У середу 6 лютого деякі колишні представники керівництва Білорусі і високопоставлені співробітники апарату СНД підтвердили, що мають доступ лише до копій цього документy.
8 грудня 1991 року в мисливському будиночку в Віскулях (Біловезька пуща) відбулися секретні переговори за участю Шушкевича (тоді голови Верховної Ради Білорусі), президента України Леоніда Кравчука та президента Росії Бориса Єльцина.
Однією з причин підписання угоди стало голосування громадян України на референдумі 1 грудня 1991 року (тоді ж Кравчук і був обраний президентом) – 90,3% українців підтримали Акт проголошення Незалежності 24 серпня.
8 грудня у Віскулях лідери трьох республік підписали угоду, згідно з яким “СРСР перестав існувати як суб’єкт міжнародного права і геополітична реальність”. Це поклало край спробам першого і останнього президента СРСР Горбачова зберегти Союз.

Можливо, злодюга, який обікрав архів, просто мріяв поставити під сумнів розвал “совка”?

Угода також проголошувала створення Співдружності Незалежних Держав, куди пізніше увійшли ще дев’ять колишніх радянських республік.
“Ми не знаємо, де знаходиться оригінал договору, – заявив глава архівного відділу канцелярії СНД Василь Острейко. – Ми володіємо копією цього документа. Вона завірена відповідно до міжнародних стандартів, але все ж це тільки копія”.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру