У Польщі на конференції обговорювали Волинську трагедію. Українських дослідників до участі не запросили…

Дата: 08.02.2013
Автор:

У Любліні (Польща) 6 лютого відбулася науково-популярна конференція “Волинь–1943. Початок”, присвячена польсько-українському конфліктові часів Другої світової війни. Про це повідомляє Польське радіо.
Конференцію організатори з Інституту національної пам’яті Польщі (ІПН) присвятили даті, коли, як стверджує польський професосор Ґжеґож Мотика, на початку лютого 1943 року сотня УПА Григорія Перегіняка знищила польську колонію Паросля-Перша на Сарненщині, що, на думку дослідника, дало початок масовому винищенню польського населення Волині.
Конференція скликана з метою “представлення точки зору польської історіографії на це питання в опозиції до української історіографії”, – підкреслив представник ІНП Маріуш Зайончковський.
Саме тому дослідників з України не запрошено. “Дійшло б до занедбання точок зору, не було б жодної дискусії, почалася б суперечка”, – додав Зайончковський.
Нагадаємо, що ряд українських істориків, серед них доктор історичних наук Іван Патриляк поставили під сумнів те, що сотня Перегіняка після акції на райцентр Володимирець намагалася би продовжити активні дії, натомість, твердять історики, партизани відійшли до поліських боліт.
Версію про причетність сотні Перегіняка до знищення села Парослі заперечує також Степан Бакунець – останній живий вояк цього військового формування.
На думку більшості учасників конференції, пише Польське радіо, “у роботах українських істориків, серед яких найчастіше згадувався Володимир В’ятрович, заперечується чимало фактів Волинської трагедії, зокрема питання оцінки тамтешніх подій як “геноциду польського народу”.
Представниця співорганізатора конференції, найбільш ліберального осередка Любліна Brama Grodzka – Teatr NN Александра Зінчук наголошує: “Головним організатором є ІНП, передусім програма є з їхнього боку”.
Александра Зінчук вказує на свій проект: “Поєднання через важку пам’ять”, у рамках якого польські й українські студенти разом збирали свідчення очевидців і разом вчилися розуміти важке минуле
Як відомо, греко- та римо-католики готують спільну заяву з приводу 70-річчя подій на Волині.
У січні цього року директор польського Інституту національної пам’яті заперечив власну цитату, яка покладала відповідальність за українсько-польський міжетнічний конфлікт на Армію Крайову і УПА.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру