Олег ОСТРОВСЬКИЙ: “Бандера – прізвище, популярне… в Росії”

Дата: 03.02.2013
Автор:

Є російський політик, знаний і у нас в Україні, бо довго був у наших сусідів і міністром, і заступником глави Уряду – Анатолій Чубайс. Днями його брат, Ігор Чубайс, доктор філософії і декан факультету «Росієзнавства» Інституту соціальних наук, приголомшив усіх росіян промовою на радіо, під час якої захоплювався Степаном Бандерою. Зокрема, сказав наступне: «Відомий всім нам Ернесто Че Гевара насправді був у постійній переписці зі Степаном Бандерою, лідером українських націоналістів, української повстанської. Коли кубинські революціонери увійшли в Гавану, Че Гевара пропонував зробити українську мову другою державною мовою Куби. Він запросив Бандеру на Кубу. І саме тому в 59-му році наш агент убив Бандеру в Мюнхені…»

Ці слова викликали у мене щиру посмішку – як і кожен випадок, коли дорослі дядьки з чималими посадами вірять у відверті казки. Та краще вже хай вірять у такі, позитивні для іміджу України, аніж у злобиві байки офіційної сусідської пропаганди. Дещо пізніше вияснилося, що солідний доктор наук просто «повівся» на «статтю» Інтернет-журналу молодої росіянки, яка приховує своє ім’я за ніком sandra_shelk. Не помітив іронії у словах вигаданої нею історії, навіть не задумався, навіщо Че запроваджував би українську як державну на іспаномовній Кубі…

Проте це – позитивний сигнал: російська молодь симпатизує український визвольній боротьбі, піддражнює цими симпатіями свою офіційну владу і збиває з пантелику науковців, які вже звикли, що все написане в Росії на тему історії, проходить ретельну чиновницьку цензуру.

Так само днями у російському Сєвєродвінську, місті за 35 кілометрів від Архангельська, на березі Білого моря, розгорівся ще один скандал, пов’язаний з прізвищем Бандери. У Сєвєродвінськ приїхав з концертом російський співак… Андрій Бандера. Справжнє ім’я співака – Едуард Ізмєстьєв, він етнічний росіянин, уродженець Пермського краю, колишній шахтар. Наче ж і пісні у нього ліричні, а не політичні, та «заслуженний корабєл Сєвмаша, народний дєпутат Россіі 1990-93 годов Альбєрт Буторін» звернувся з гнівною заявою до редакції місцевої газети «Сєвєрний рабочій» зі словами: «Может, к гастролям уже готовятся Олєг Гітлєр ілі Ігорь Гєббєльс?!» Чому старенький Альбєрт Буторін так розхвилювався від прізвища Бандера, взятого за сценічний псевдонім, адже проти УПА він ніколи не воював, а був помічений тільки у відкритих симпатіях до ГКЧП і антиєльцинського парламентського протистояння, коли Росія перебувала на грані громадянської війни, а російський парламент розстріляли з гармат російські ж танки? І взагалі, чому у росіян з прізвищем Бандера одна-єдина асоціація: лідер ОУН? Гикавка на українофобів не нападає, коли чують прізвище актора Антоніо Бандераса або знаменитого конкістадора ХVI століття, дослідника культури Імперії Інків Даміана де ла Бандери? А все ж тому, що «бандера» іспанською мовою означає «прапор». Символічно, чи не так?

«Сєвєрний рабочій» підтримав старого комуніста. Мовляв, «В Украінє куріть фіміам палачу нєрєдко прямо заставляют прішедшіє к власті націоналісти (чи не наплутали бува, чого сусідські писаки?!) Но кто прінуділ Ізмєстьєва заняться етім в Россіі, сотні і тисячі уроженцев которой погиблі в боях с Бандерой? (якщо трактувати дослівно – виходить, Степан Андрійович власними руками поклав ці полчища?!)» Наостанок «Сєвєрний рабочій» виносить присуд Ізмєстьєву, який захотів стати Бандерою: «Коньюнктура, політічєскоє нєдомисліє, бєзотвєтствєнность пєрєд історієй страни». Можна було б підказати цим нащадкам кагебістського стилю «розслідувань» ще один вектор пошуку «злоумишлєнніков». Права на сценічний образ і репертуар Андрія Бандери належать генеральному продюсеру московської компанії «Союз продакшн» В’ячеславу Клименкову – явно ж прізвище його прадіда не Клименков, а Клименко було!..

А якщо серйозно, то особисто я вважаю, що все набагато простіше: сценічний псевдонім Бандера просто чудово спрацював у Сєвєродвінську, який свого часу бачив десятки тисяч етапованих українських націоналістів. Минулий День Незалежності України я зустрічав у тих краях – на Соловках, і підтвердження цьому мав на кожному кроці.

Днями «наше» Міносвіти приголомшило тим, що прибрало Степана Бандеру з шкільних тестів. На що очікували чиновники? На те, що хоча б Черкащина зрадіє тому, що замість Бандери вставили до тестів формального земляка, уродженця Черкащини більшовика П’ятакова, який запроваджував перші радянські гроші, що нічого не були варті і за це зневажливо прозвані у народі «п’ятаковками»?

До речі, недовчені вітчизняні історики мали б пам’ятати що на частині тих радянських купюр була… сватика. Точно така, яка пізніше з’явилася на штандартах гітлерівського Рейху.

Не формальне земляцтво Бандери чи П’ятакова визначає значимість людини для краю, а її реальний внесок у досягнення того краю. Є ті, хто досягнення міряє не кільцями ковбаси, а ковтками повітря Волі – і забувати про це може тільки максимально недолугий, кого історія нічого не навчила…

Олег ОСТРОВСЬКИЙ, колонка редактора в газеті “Козацький край”, №2 (44) від 31 січня 2013 року

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру