Долучайся до кампанії “Пам’ятай про Крути”!

Дата: 25.01.2013
Автор:

Сайт молодіжної кампанії “Пам’ятай про Крути” (http://kruty.org.ua/)  пропонує усім бажаючим долучитись до кампанії – 2013

Принципи кампанії:

1. Дізнайся більше про бій під Крутами. Важливо знати правдиві, а не міфологізовані політиками причини, події і наслідки. Прочитай кілька сторінок про подвиг юнаків з першоджерел, із спогадів учасників бою.

2. Підтримай кампанію «Пам’ятай про Крути!» у соцмережах і ЗМІ, фінансово. Розмісти банер на власній сторінці чи у молодіжних групах. Підготуй і опублікуй статтю для популяризації кампанії у відомих національних та регіональних сайтах, газетах чи журналах. Перерахуй кошти для зйомок документального фільму про Крути.

3. Вшануй полеглих, одягнувши 29 січня крутянську символіку. Причепи на груди стрічку чи значок із відповідною символікою (не маєш – виготови сам і для своїх друзів), одягни вишиванку, яка споконвіку нагадує українцям червону кров героїв, пролиту за нашу чорну землю.

4. Присвяти Героям одну добру справу. Організуй перегляд молоддю відповідного відео (наприклад, фільму “Майкл Колінз” – професійно озвученого українською мовою за сприяння “Гуртом” спеціально для цьогорічної кампанії), флеш-моб на крутянську тематику, смолоскипний похід, вечір бардівської пісні чи військово-історичну гру на місцевості тощо. Головне, щоб була дія!

5. Підтримай традицію крутянського посту (від 21.00 28 січня до 6.00 30 січня). Даний звичай, саме в цей день, започаткувало в 1931 році покоління Шухевича і Бандери, на ньому виросли майбутні лицарі УПА.

У 1931 році, до 13-ї річниці бою під Крутами, в пам’ять про полеглих Героїв відбулось одноденне голодування львівських студентів. Наступного року до цієї акції приєднались міста та села Галичини, а також українські студенти, що проживали за кордоном.

До 1939 року студенти та учні старших класів українських шкіл щорічно проводили голодування і заощаджені в такий спосіб гроші передавали до бойового фонду українського визвольного руху.

Бажаючи відновити цю традицію, група ініціативних людей  у 2008 році оголосила відновлення одноденного «крутянського посту». Того року до акції приєдналось 43 особи. Наступного, 2009 року з’явився сайт молодіжної кампанії “Пам’ятай про Крути” , а ініціатива збільшилась у 5 разів (202 особи). Ще активніше вона була підтримана і в наступні роки.

 

 

Підготував Ігор АРТЕМЕНКО 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру