«Секретні» історії та історія ОУН потрапили до короткого списку на звання «Книжки року»

Дата: 22.01.2013
Автор:

Книга Володимира В’ятровича «Історія з грифом “Секретно”. Нові сюжети»  та дослідження Івана Патриляка про історію визвольного руху 1939—1960-х років «Перемога або смерть» потрапили до короткого списку XIV Всеукраїнського рейтингу «Книжка року». 

Рейтинг «Книжка року» оприлюднив короткі списки номінантів на звання книги року. У номінації «Минувшина» серед популярної історичної літератури одним із лідерів є друга книга Володимира В’ятровича, який у 2008—2010 роках розсекретив архіви КҐБ. В «Історії з грифом “Секретно”. Нові сюжети» старший науковий співробітник Києво-Могилянської академії В’ятрович розповідає про минуле України з архівів радянської спецслужби: тут і сюжети про керівників підпілля та радянських солдатів, про любов і зради, геополітичні маніпуляції та агентурні ігри. Перша книга з цієї серії увійшла до ТОП-10 книгарні «Є» 2012 року, мала три перевидання, а автор отримав за свою працю премію Стуса.

Серед найрезонансніших досліджень нинішнього книжкового сезону названо книгу  Івана Патриляка про історію ОУН та УПА «Перемога або смерть: український визвольний рух у 1939—1960 роках» та наукове видання цієї ж роботи «Встань і борись!». Це перша в Україні узагальнена історія від створення ОУН до останніх повстанців у лісах Західної України в 1960-х роках. Іван Патриляк, доцент Київського університету Шевченка, систематизував результати своє кількарічної праці з українськими, радянськими, німецькими та польськими архівами в цікаву і ґрунтовну розповідь про найтриваліший у Європі рух опору двом тоталітарним режимам. Наприкінці минулого року Патриляк захистив докторську працю в Київському національному університеті імені Т. Шевченка.

Обидві книги вийшли в серії «Наш формат історії», яку публікують Центр досліджень визвольного руху, мистецька агенція «Наш формат» та видавництво «Часопис».

Лауреатів XIV Всеукраїнського рейтингу «Книжка року» буде названо на урочистій церемонії в телеефірі Першого національного 25 січня.

www.cdvr.org.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру