Меч Святослава, знайдений біля Хортиці, на 300 років старший за московську шапку Мономаха

Дата: 28.12.2012
Автор:

Знайдений торік у Дніпрі старовинний меч після реставрації урочисто презентували в Національному музеї історії. Деякі історики вважають його мечем Святослава Хороброго – батька Володимира Хрестителя – і пропонують зробити національною святинею.
Про це повідомляє ICTV.
Рік тому у Запоріжжі меч з 22-метрової глибини виловив звичайний рибалка. Руків’я меча інкрустовано міддю, мосяжем та сріблом.
Робота ювелірна, надтонка, мала забрати довгі місяці.
З заліза зняли шар іржі, під ним реставратори побачили напис латинкою “Ульфберг” – ідеться про майстерні у верхів’ях Рейну, повідомляє СТБ.
Реставратор каже – це не перші варязькі мечи, знайдені біля Хортиці. 80 років тому, при будівництві ДніпроГЕСу неподалік місця нинішньої знахідки знайшли ще п’ять. Але вони значно простіші.
Унікальність зброї, збіг місця знахідки з приблизним розташуванням місця загибелі київського князя Святослава Ігоровича, а також виявлення подібних мечів схиляє істориків до думки про те, що даний меч є свідком і безпосереднім учасником останньої сутички київського князя Святослава Ігоровича з печенігами в 972 році.
Деякі науковці вважають, що знайдений меч належав самого князю Святославу, прозваному Хоробрим.
За літописом, Святослав повертався від греків, яких переміг і взяв данину не золотом, а зброєю. Найкоштовніший меч пішов князю. З ним в руках він і помер – меч знайшли без піхов.
“Ми повинні його перевести у статус національної святині, – зазначив академік НАНУ Андрій Авдєєнко. – В Польщі на мечі-кладенці, який на 350 років молодше, приймають присягу”.
Історики наголошують – княжий меч на 300 років старший, ніж кремлівська реліквія “Шапка Мономаха”. А ще кажуть – символічно,  що реліквія піднялась з ріки вже в незалежній Україні. Бо Святослава мають за збирача українських земель, що пройшов з мечем від Кавказу до Болгарії.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру