Сьогодні – 30 років від дня першого польоту “Руслана” – гордості української авіапромисловості

Дата: 24.12.2012
Автор:

Рівно 30 років тому, 24 грудня 1982 року дослідний зразок найбільшого серійного вантажного літака у світі Ан-124 «Руслан» здійснив свій перший політ. Виготовлений на ДП «Київський авіаційний завод «Авіант», «Руслан» і в перший свій політ відправився з Києва.

На сьогодні ці гіганти працюють в Україні (компанія «Авіалінії Антонова»), у Росії, Лівії та Об’єднаних Арабських Еміратах.

Найвідоміші перевезення, здійснені “Русланом”:

• Першим використанням потенціалу літака в цивільних цілях, була доставка в грудні 1985 р. на дослідному еземплярі «Руслана» 152-тонного кар’єрного самоскида «Юклід» з Владивостока в Полярний (Якутія). Машину перевозили за два рейси.
• 31 травня 1986 р. було відправлено з Харкова в Ташкент робоче колесо гідротурбіни діаметром 6 м і масою 80 т для Таш-Кумірської ГЕС, а через 20 днів перевезли по тому ж маршруту друге аналогічне колесо.
• В грудні 1988 р. після землетрусу у Вірменії серед інших вантажів екіпаж А. В. Галуненка перевіз на літаку в зону лиха 120-тонний кран «Лібхерр».
• Зірковий час Ан-124, настав з початком війни 1990 року в Перській затоці. Виявилося, що за універсальності застосування конкурентів у нього просто немає. Літаки фірми «Руслан» доставляли в район бойових дій американські зенітні комплекси «Петріот», евакуювали звідти біженців (до 451 людини за рейс), перевозили протигази до Саудівської Аравії, потім устаткування для гасіння пожеж на нафтосвердловинах і брали участь у відновленні Кувейту.
• У травні 1992 р. з Еміратів до Швейцарії було перевезено 52 тонн золота вартістю 230 млн фунтів стрелінгів.
• В 1993 р. Майкл Джексон перевіз в Москву 310 тонн свого вантажу на трьох літаках «Руслан».
• В січні 2001 року Ан-124 було використано для транспортування 109-тонного локомотива з Канади у Ірландію.
• Ан-124 використовувався для повернення Аксумського обеліску у Ефіопію у квітні 2005 року. Перевезення було здійснено у три етапи, в кожному з яких перевозили третину монументу загальною вагою 160 тонн і довжиною 24 метри. В Аксумі довелося модифікувати злітну смугу для того, щоб прийняти такий великий літак.

Цікаві факти:


• Літак Ан-124, що належить компанії Волга-Днепр можна побачити у відеокліпі Guns N’ Roses до пісні «Estranged», відео добре відоме завдяки дуже витратному бюджету. Літак показаний в процесі відвантаження музичного обладнання.
• Український Ан-124 було зображено у фільмі про Джеймса Бонда “Помри, але не зараз”, хоча інтер’єр знімався у Іл-76.
• Літак компанії “Волга-Днепр” Ан-124 перевіз гігантського кита з Ніци (Франція) у Японію; іншим рейсом він перевіз слона з Москви у Тайвань.
• Збірна пластикова модель літака Ан-124 у масштабі 1/72 випускається українською компанією ModelSvit. Ця модель у зібраному стані має розмах крил біля одного метру.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру