На Волині відкрили пам’ятник бійцям УПА, полеглим у бою проти фашистів

Дата: 16.10.2012
Автор:

12 жовтня на Волині відкрито пам’ятник героям УПА, які полягли у бою проти фашистів у липні 1943 року.

На відкриття з’їхалися прямі нащадки загиблих: діти, онуки і правнуки, близькі родичі, мешканці села Купичів та навколишніх сіл, представники районної влади, козацькі старшини із Луцька, представники громадських організацій і політичних партій. Бійці Володимиро-Волинського гарнізону салютували 17-ма залпами. Освячували священники Української православної церкви Київського патріархату на чолі з благочинним. Символ¦чно на могилі воїнів старшокласниками була виконана пісня “Волинь моя зоряна” – про край, за який полягли ці юнаки.

Історія бою, у якому загинули бійці УПА є трагічною. Влітку 1943-го один із підрозілів УПА – сотня Марцинковського – воював на теренах Турійського району (Волинська область). 20 липня 1943 року ця сотня зайняла бойові позиції на підступах до Радович, аби перепинити німцям шлях до цього села. Очевидно, бійці УПА дуже дошкуляли окупантам, бо на цей раз вони кинули в бій чисельну бронетехнічну частину. Почався нерівний бій, німецькі бронемашини відрізали шлях до відступу і більшість хлопців загинули. Як розповіла у своєму виступі під час відкриття пам’ятника сестра загиблого юнака, на його тілі було 12 ножових і дві вогнепальні рани. Родичі загиблих їхали за тілами своїх братів та синів возами, і зібрали не один віз цього “гіркого врожаю”. Одна з таких процесій приїхала у село Купичів, де громада поховала загиблих у братській могилі біля місцевого храму.

Це були юнаки і молоді чоловіки віком до тридцяти п’яти років.

Якщо взяти до уваги той факт, що всі ці молоді люди стали зі зброєю в руках на захист волі рідної землі, то це був цвіт нашї нації. Це були ті, завдяки яким відбулася наша держава, завдяки яким є ми!

17 полеглих із сотні Марцинковського поховані б¦ля знищеної церкви в селі Купичів Турійського району. Це Андросюк Л. Д., Бадира М. К., Баран Л. М., Б¦лецький В.І., Ващук Д. П., Гнатюк І., Кухарук Н. М., Ліщинський О. С., Марцинковський А. В., Ничипорук П.І., Рябий І., Сачук Д. К., Січкарук М., Терефельський Ф. Т., Терещук В. та двоє невідомих.

Вічна Слава Героям!

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру