Сотник легіону УСС і майор УГА Дудинський згинув у московському концтаборі

Дата: 14.07.2012
Автор:

Роман Дудинський. Фото зроблене на передовій фронту, за кілька хвилин до бою проти зайд з Росії

14 липня 1920 року в російському концтаборі закатований Роман Дудинський — сотник Легіону Українських Січових Стрільців, отаман (майор) Української Галицької Армії.
Народився в с. Луб’яках Збаразького повіту Тернопільського воєводства (тепер Тернопільська область). Після закінчення гімназії навчався у Львівському політехнічному ініверситеті.
В 1914-17 командував сотнею легіону УСС. В 1914-16 сотня Дудинського відзначилась під час боїв у районі Синьовидного і Маківки у Карпатах та над р.Стрипою. До речі, саме гора Маківка, де армія російського царя зазнала нищівної поразки від українських стрільців УСС, пізніше (у 20-х-30-х роках) стала місцем паломництва націоналістів УВО та ОУН. Вони доглядали там могили загиблих стрільців УСС, молодшому з яких було 17, а найстаршому –  26 років.

В 1919 Роман Дудинський командував Коломийською (другою) бригадою УГА, яка билася проти російських більшовиківі. В одному з боїв потрапив у більшовицький полон. Перебував у таборі Кожухов під Москвою, де і загинув у липні 1920-го.

www.ycc.org.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру