На місці проголошення УГВР відкриють музей-криївку

Дата: 17.05.2012
Автор:

20 травня у селі Сприня, Самбірського району Львівщини, де у свій час було проголошено створення Української Головної Визвольної Ради, відбудеться відкриття музею-криївки, на яке запросили депутатів Львівської обласної ради. Про це повідомив депутат Ярослав Дубневич під час сесії 15 травня.

За його словами, відкриття криївки на території спортивно-туристичного оздоровчого комплексу «Прикарпаття» імені президента Кирила Осьмака, в с. Сприня Самбірського району Львівської області приурочене до Свята героїв, яке традиційно відзначається в третю неділю травня кожного року.

«Сьогодні я маю честь запросити Вас на відкриття музею-криївки в  селі Сприня Самбірського району Львівської області, яке відбудеться 20 травня. Завдяки праці багатьох людей – істориків, краєзнавців, інженерів, і просто небайдужих, нам вдалось відтворити одну з цих унікальних будівель часів визвольної боротьби. Ми не випадково обрали саме Сприню для розміщення криївки. Думаю, немає потреби переповідати про події липня 1944 року, що відбулись в цій місцевості, коли була створена Українська Головна Визвольна Рада – представницький орган воюючої України», – цитує Ярослава Дубневича його прес-служба.

Спорудження музею криївки відбулось завдяки спільній праці експертів-істориків, місцевої громади, Самбірської районної ради, Самбірської РДА та меценатів. В перспективі планується подальший розвиток музейного комплексу – створення постійної експозиції, присвяченої історичним подіям, пов’язаним з УПА та УГВР.

Ярослав Дубневич запросив депутатів відвідати урочистості, що відбудуться в селі Сприня, поряд з пам’ятним знаком УГВР, 20 травня, о 14:00. «Прошу усіх небайдужих також долучитися до наповнення музейного фонду власними експонатами часів національно-визвольних змагань», – сказав депутат.

Довідка:

11-15 липня 1944 р. у лісничівці, яка була розташована на околиці села Сприня, що в Самбірському районі на Львівщині, зібралися представники різних патріотичних політичних сил з усіх регіонів України і проголосили створення тимчасового представництва українського народу – Українську Головну Визвольну Раду, яка виконувала функції українського парламенту. Українська Головна Визвольна Рада як підпільний уряд України керувала національно-визвольним рухом до початку 50-х років. Сьогодні на місці колишньої лісничівки знаходиться спортивно-оздоровчий табір «Прикарпаття» імені Кирила Осьмака.

Тут споруджено пам’ятний знак учасникам Великого Збору – вертикальна гранітна стелу, що завершується військовим хрестом, на якому в центрі закріплений бронзовий тризуб – символ України. У композиційній групі зображені державні діячі України епохи 2-ї світової війни: Кирило Осьмак, Роман Шухевич, Ростислав Волошин, о. д-р Іван Гриньох, Дарія Ребет.

Торік під час святкування 67-ї річниці створення УГВР Ярослав Дубневич виступив ініціатором спорудження на території табору краєзнавчого музею-криївки, де б було відтворено експозицію національно-визвольних змагань українського народу у період Другої світової війни. Задум було підтримано оргкомітетом з підготовки святкувань 68-ї річниці створення УГВР.

Джерело:  ZAXID.NET

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру