112 років тому 11 лютого 1900 року на Надніпрянщині засновано першу в Україні націоналістичну партію –Революційну Українську Партію (РУП).

Дата: 13.02.2012
Автор:

112 років тому 11 лютого 1900 року на Надніпрянщині засновано першу в Україні націоналістичну партію –Революційну Українську Партію (РУП).
Програмова праця РУП «Самостійна Україна» Миколи Міхновського і досі залишається дороговказом для українців. А кожне слово з цієї праці актуальне і сьогодні:
«Ми виголошуємо, що ми візьмемо силою те, що нам належить по праву, але віднято в нас теж силою. Наша нація довго нездужала, але нині вже стає до боротьби. … Ніч була довга, але ранок наблизився, і ми не допустимо, щоб проміння свободи усіх націй заблищало на наших рабських кайданах: ми розіб’ємо їх до схід сонця свободи. … Ми не хочемо довше зносити панування чужинців, не хочемо більше зневаги на своїй землі. Нас горстка, але ми сильні нашою любов’ю до України! … Усіх, хто на цілій Україні не за нас, той проти нас. Україна для українців, і доки хоч один ворог-чужинець лишиться на нашій території, ми не маємо права покласти оружжя. … Вперед! Бо нам ні на кого надіятись і нічого озиратись назад!»

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру